LET OP – Route is aangepast op 10-9-2022
Start en finish – Rosmalen (Noord Brabant)
📌 Parkeren – Rosmalen in de wijk bij de start.
Totale afstand – 105 km
De start van deze route is bij Rosmalen, onder de rook van s’ Hertogenbosch.
Een gebied waar verassend genoeg veel onverharde fietspaden liggen.
En daar worden de meeste gravelrijders blij van, ik in ieder geval wel.
De eerste km’s rij je gelijk over die onverharde fietspaden, via het Vinkel naar Engelenstede om bij de Grote Wetering om uit te komen.
Dat zal de hele route zo zijn, mooie stukken in een enorm waterrijk gebied.
Het Maxima kanaal, de AA, de Leygraaf, de Nieuwe AA, langs de Waterplas om weer uit te komen bij het Maxima kanaal.
Onderweg fiets je langs het prachtige kasteel Heeswijk, het mooie landgoed Seldensate en je neemt een klein stukje de Maashorst mee.
Je fiets afwisselend tussen boerderijen en bosgebied.
Een mooi stukje over de heide van het Karregat om erna nog een prachtig gravelpad te nemen langs de Waterplas.
Dan volgt er een mooi breed gravelpad langs het kanaal, 5 km lang.
Een hele mooie route vol met gravelpaden, bospaden en vooral in een prachtig waterrijk gebied.
Een route die meteen in mijn persoonlijke top 10 belandt.
En dat onder de rook van s’Hertogenbosh waar je een heerlijke Bossche bol kunt eten die prima smaakt met een van de mooie biertjes van de Bossche Stadsbrouwerij Jongens van De Wit
Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, gedoopt in gesmolten pure chocolade en daarna gevuld met slagroom. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes.
Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in ‘s-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.
Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1938 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.
Wij hebben de route op 2de pinksterdag gefietst. Een hele mooie route met afwisselende stroken.
Natuurlijk af en toe verkeerd gereden, maar met komoot op de achtergrond kwamen we er altijd uit. Alleen het teruggaande stuk langs het spoor was voor n deel niet te doen. Ca 400 m gelopen door enkel hoog mul zand.
Met de auto naar de Jongens van de Wit gereden voor n welverdiende Bossche Bol met bier. Helaas…, wel bier met buikspek. Ook heel lekker 😋
Erg leuke route die vanaf mij huis voor 6u fietsplezier in mijn ‘thuisgebied’ heeft gezorgd.
Twee puntjes: Het stuk (km 20-22) bij Middelrode naar het kasteeltje toe mag je echt niet fietsen, kun je beter de MTB-route een stuk blijven volgen. Op km 90 rijd je een bosje in waar je ook niet mag fietsen. Beter is om nog een stuk langs het spoor te blijven fietsen en dan een zandweg naar rechts te nemen.
Dank je dennis, ik ga er naar kijken!
Op zondag 17 juli deze prachtige afwisselende route gereden. We hebben genoten. Prachtige omgeving fiets, je over heerlijke rustige paden. Route bevat alles wat wij van gravelroute verwachten.
2 keer hebben wij de route aangepast: Bij de oversteek over de N603 moet je de tweede weg links nemen echter konden wij deze niet vinden. Wat rond gereden maar kwamen niet op juiste begin pad. Toch maar De Steltlaan genomen en de Koningsweg gevolgd tot we weer op de route kwamen.
De weg naar de brug en de brug bij de wijk de Groote Wielen konden we niet over-, was afgesloten. Je kunt makkelijk omrijden.
Maar dit mocht de pret niet deren. Toch voor herhaling vatbaar . Zeker ook mooi in de herfst.